Sesshin Holmön Umeå September 2017

For information in english, please visit this page.

Två zen masters på besök i Umeå!

I höst bjuder Ordinary Mind Umeå in till en 7 dagars tyst meditationsretreat med lite annorlunda upplägg. Till skillnad från förra året så har vi två lärare, ser två filmer med efterföljande diskussion och har ett mer avslappnat schema. Dessutom har vi utökat boendet med Berguddens fyr!


Prästgården
berguddbostad2
Fyren

Under sesshin övar vi det mycket lätta och samtidigt mycket svåra: Att bara vara. Att inte prestera, döma eller förändra sig själv. Zenmeditation är att kunna och våga uppleva vårt liv, ögonblick för ögonblick precis som det är. En övning i medveten närvaro och medkänsla med sig själv och andra levande varelser.

”Our Zen training is designed to enable us to live comfortable lives. But the only people who live comfortable are those who learn not to dream their lives away, but to be with what´s right-here-now, no matter what it is: good, bad, nice, not nice, headache, being ill, being happy. It doesn’t make any difference.”

— Joko Beck

Vi går upp tidigt på morgonen, mediterar mycket, hjälper till med hushållet, och övar att vara närvarande med oss själva. Allt under tystnad. Under denna sesshin på 7 dagar kommer vi att se en film på tisdag och en på torsdag, som följs av diskussioner och arbete med koaner baserade på filmens innehåll. De dagar vi inte ser på film håller Karen eller Pat teisho (föreläsning). Varje dag är det meditation (sittande/gående), samu (arbetsperiod) och dokusan (enskilt samtal med valfri lärare). Under denna ”Moviesesshin” är schemat mer flexibelt än vanligt, med möjlighet att inte delta i första meditationspassen på morgonen samt sista på kvällen. Det är dessutom tillåtet att göra dagboksanteckningar. Pat George säger så här om arbetet med film under sesshin:

”(…) Artistic expressions have a way of getting under the skin, stirring up emotions and undermining our cherished understandings. To follow the viewing and discussion of the film with an original koan brings all the churning feelings and judgments stirred up by the film to a head and requires an answer to the koan. (…) It forces them to think hard and dig deeply inside themselves for a response. This keeps sesshin from being a passive experience where students meditate silently and can avoid pushing themselves to extend their understanding of practice.”

Kulturen som odlas i Ordinary Mind är vänlig och öppen för nybörjare. Det finns inga hinder att delta om du tillhör någon annan riktning av zen eller någon annan religion, men var beredd på att det är en buddhistisk retreat som innehåller buddhistiska ritualer. Viss erfarenhet av retreater och sittande meditation är en fördel, även om totala nybörjare är välkomna. Den som inte har möjlighet att delta hela retreaten kan ansluta på måndag kväll den 18/9 eller onsdag kväll den 20/9. Vi rekommenderar att du deltar hela om du kan!

Ordinary Mind

Ordinary Mind är en inriktning inom Zen grundat av Charlotte Joko Beck (1917-2011). Inom denna inriktning uppmuntras vi att arbeta med vardagslivets känslor och tankar istället för att försöka undvika eller fly ifrån dem, och att träna oss i att vara närvarande med livet som det är just nu.

Pat George

Pat George har varit aktiv inom zen i över 30 år. Hon ordinerades till zenlärare inom Ordinary Mind av Barry Magid 2004 och driver sedan dess Philadelphia Zen Center. Pat har arbetat som lärare, skribent samt redaktör, och varit ensamstående mor i många år. Före Ordinary Mind studerade hon många år vid Zen Mountain Monastery, New York för John Daido Loori, där hon även levde i kloster under sex år.

Karen Terzano

Karen klipptKaren Terzano har varit aktiv inom zen sedan slutet av 80-talet och har de senaste åren spenderat mer och mer tid i Finland där hon tillsammans med sin grupp köpt en skola och grundat Ordinary Mind Zendo Finland. Karen har tidigare arbetat som universitetsprofessor och som psykolog med forskning samt som terapeut. Innan Ordinary Mind har hon bland annat studerat för Sunyana Graef, verksam inom Philip Kapleaus tradition. Hennes lärare sedan 2009 är Barry Magid, Ordinary Mind School. Hon ordinerades av honom till zenlärare 2011.

Boende

Boende sker i flerbäddsrum på Prästgården med 4-6 bäddar per rum. 20 bäddar.

Samt i fyrvaktarbostaden på Berguddens Fyr med 14 bäddar fördelat på 3 rum. Berguddens fyr ligger ca 2 km från Prästgården.

bergudden1bergudden2

Kost

Laktovegetarisk/Vegetarisk kost. Meddela specialkost och eventuella allergier i anmälan.

Resa

Färjan till Holmön går från Norrfjärden utanför Sävar. Färjan går kl 9 och kl 16 på lördag den 16/9. Måndag 18/9 och onsdag 20/9 går färjan 16 och 18. Restid 45 min. För tidtabell och aktuell trafik info se Holmöledens sida. Det går bra att ta bilen ut till färjeläget och vi kommer att ordna samåkning dit. Väl på Holmön är det ungefär 2 km att gå, och vi kan ordna skjuts till den som behöver. Hemresa kommer att ske med färjan som går kl 17 från Holmön på lördagen 23/9 och man bör därmed vara tillbaka runt kl 18:30 i Umeå. Färja samt parkering vid färjeläget är gratis.

Kostnad

För att betala hyran av lokalen, Pats och Karens reskostnader och uppehälle, mat och förbrukningsmaterial tar vi ut en avgift. Pat och Karen tar inte betalt för sin medverkan, men det finns möjlighet att lämna en gåva, så kallad dana.

Heltid (lördag kväll till lördag)3200 kr
Start måndag (måndag kväll till lördag)2700 kr
Start onsdag (onsdag kväll till lördag)2200 kr

Anmälan

Anmälan görs via formulär på denna sida: Sesshin anmälan

Övriga frågor?

Hör gärna av dig till arrangörerna

Joakim Tall, Jikido
joakim@fastmail.se
070-49 49 249

Mats Pleje
matspleje@gmail.com
070-274 76 09

Jennie-Louise Skoglund
jennielouise.skoglund@gmail.com
073-657 97 91

Rebecka Tall
rebecka.tall@gmail.com
070-439 78 37

Arrangemanget görs i samarbete med